Bästa aktivitetsarmbanden

Aktivitetsarmband finns idag i mängd olika prisklasser där de billigaste modellerna ligger runt 500 kr medan de dyrare kostar flera tusen kronor. Hur mycket man måste lägga för att få ett riktigt bra aktivitetsarmband och vilka som är bäst i test går vi igenom på denna sida.

De billigaste modellerna saknar ofta många funktioner och försvinner således bort eftersom de inte kan tillhandahålla allt det som många efterfrågar. En display som kan visa klocka och annan information är idag väldigt eftertraktat då de ofta även kan visa information från telefonen och blir på så sätt en mycket bättre och mer användbar produkt.

Även om aktivitetsarmband i mångt och mycket har samma grundidé så finns det modeller som riktar sig till olika personer. En del modeller siktar på de som håller på med sporter och är väldigt fysiskt aktiva medan andra riktar sig till de som inte är det och satsar mer på andra funktioner och även utseende. Detta gör det svårare att kröna enskilda vinnare.

Bästa aktivitetsarmbanden

Tekniken hos armbanden har utvecklats en hel del på bara två år och även om man kan hitta mängder med tester från 2014 när det blev årets julklapp så är dessa inte aktuella idag. De flesta modeller har ersatts av helt nya och bättre modeller. Vi lyfter här nere fram de bästa aktivitetsarmbanden baserat på nyare tester.

Fitbit Charge 2 – Bäst i test

Fitbit Charge 2 blev testvinnare när Pricerunner gjorde ett test av aktivitetsarmband under 2016. Det är inte heller konstigt att Fitbit Charge 2 idag är ett av de absolut mest populära aktivitetsarmbanden och erbjuder väldigt många funktioner. Den har väldigt många funktioner som hjälper dig att hålla koll på din aktivitetsnivå och hur du rör dig under dagen. Den erbjuder en relativt bra pulsmätning och kan även synkroniseras med mobiltelefonen för att visa notiser från samtal, meddelande och kalendern. Med hjälp av en mobiltelefon kan Fitbit Charge 2 även använda sig av GPS och på så sätt ge ytterligare information om du utför någon aktivitet utomhus.

Priset för Fitbit Charge 2 är heller inte så farligt och ligger runt 1 600 kr.

Finns hos Kellar Sports

 

Vi kommer fylla på med fler modeller som fått bäst i test efter hand. Just nu är dock Fitbit Charge 2 ett av de bästa valen du kan göra om du är på jakt efter ett bra och ändå prisvärt aktivitetsarmband.

Kända problem med aktivitetsarmband

För att på ett så exakt sätt som möjligt kunna räkna ut energiförbrukningen under dagen behöver aktivitetsarmbandet känna till så många faktorer som möjligt som påverkar detta. Förutom ålder, vikt och längd används även antal steg och puls för att kunna ge en så exakt uppskattning som möjligt. Här förekommer det tydliga problem som aktivitetsarmbanden dras med.

Pulsmätning med aktivitetsarmbanden använder en optisk teknik där man med dioder skickar ljuspulser mot huden och kan på så sätt få en uppfattning om pulsen. Detta är dock inte helt exakt och skiljer sig mellan individer och kanske framför allt mellan olika modeller. Eftersom pulsen är en av de viktigaste faktorerna för att kunna uppskatta energiförbrukningen så kan det slå fel en hel del när dagen är slut.

Ju fler dioder som armbandet kan mäta med ju mer noggrant kan den oftast mäta pulsen med men det finns mycket som spelar in här och där det finns skillnader på hur hårt man fäst armbandet, hur tillverkaren mäter pulsen och vilka algoritmer som används. Men även individuella skillnader.

Eftersom energiförbrukningen eller med ett enklare ord ”antal förbrukade kalorier” baseras på pulsen så kan det bli ganska mycket fel. Ett aktivitetsarmband kan slå fel på hundratals kcal (kilokalorier) per dag. Litar man blint på den informationen och försöker anpassa kosten efter det så kan det bli väldigt fel.

Använd därför endast detta som ett riktmärke. SVT har skrivit om detta och gjort ett inslag om just detta under 2016 som du kan läsa om här.